Zonnescherm voor een veranda: mogelijkheden, info en prijzen

zonnescherm veranda

Met een zonnescherm kun je heel goed de temperatuur in je veranda te reguleren. In de zomer houd je het lekker koel en in de winter heb je geen last van de laagstaande zon. Als je een veranda hebt, is een goed zonnescherm in feite onmisbaar. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die een zonnescherm in een veranda kan bieden.

Waarom een zonnescherm voor een veranda?

Onder een veranda of terrasoverkapping kan het in de zomer heel warm worden en zit je eigenlijk niet meer echt lekker comfortabel als de zon volop schijnt.
In dat geval kun je met een zonnescherm de hoge temperaturen wegnemen.

De warmte en de zonnestralen worden door de zonwerende stof van het zonnescherm tegengehouden. Het doek van het zonnescherm laat wel licht door, zodat je altijd voldoende licht in de veranda krijgt. De schadelijke UV-straling wordt wel tegengehouden, zodat je hier geen hinder van ondervindt. Aangezien de meeste zonneschermen voor veranda’s schuifbaar zijn, kun je zelf bepalen in welke mate je de zon in je veranda wilt laten schijnen.

zonnescherm overkapping

Een vast of een schuifbaar zonnescherm?

Je kunt zowel vaste als schuifbare zonneschermen in de veranda laten monteren. Het voordeel van een vast zonnescherm is dat deze goedkoper in aanschaf is.
Het voordeel van een schuifbaar zonnescherm is dat je zelf kunt bepalen in hoeverre je de zon in de veranda wilt laten schijnen. Wat betreft de schuifbare zonneschermen voor een veranda kun je ook nog kiezen of je een handmatige of een elektrische bediening wilt.

Hoe werkt een zonnescherm voor een veranda?

Het doek van het zonnescherm zit in een cassette. Het doek wordt naar voren gebracht door de voorlijst die door geleiders naar beneden schuift. Het is ook mogelijk om een zonnescherm aan de voor- of zijkanten van de veranda te monteren. In dit geval schuift het scherm door geleiders naar beneden.
Een veersysteem zorgt ervoor dat het zonnescherm strak gespannen blijft staan.

Wat betreft de uitval van het zonnescherm dien je rekening te houden met de maten van de veranda. Het staat namelijk heel slordig als een zonnescherm net een stukje tekort is om de veranda af te dekken.

zonnescherm voor veranda

Kies je elektrische of handmatige bediening?

Veruit de meeste mensen kiezen voor elektrische bediening van het zonnescherm voor hun veranda. Het voordeel hiervan is dat je met één druk op de knop het scherm kunt laten zakken. Daarbij kun je nog weer kiezen of je de elektrische bediening met een snoer en een schakelaar wilt, of met een afstandsbediening.

Het voordeel van een schakelaar is dat dit goedkoper is en dat je hem nooit kwijtraakt.
Het voordeel van een afstandsbediening is dat je het zonnescherm vanuit je luie stoel kunt bedienen.
Het is tegenwoordig ook al mogelijk dat je het zonnescherm in je veranda bedient met een app op je smartphone, dit kan zelfs als je niet thuis bent.
Met een zonne- of windsensor kun je het zonnescherm zelf laten beslissen of het scherm ingerold of uitgerold moet worden.

Zonnescherm onder of boven de veranda?

Je kunt een zonnescherm zowel bovenop als onder het dak van de veranda monteren (of aan de binnen- of buitenzijde). Beide manieren van montage hebben zo hun voor- en nadelen.

Zonneschermen die aan de binnenkant van de veranda geplaatst worden, vallen minder op. Daarbij hebben ze (veel) minder last van de weersinvloeden en vervuiling en dat verhoogt de duurzaamheid behoorlijk.

Als je geen goede ventilatie in de veranda hebt, kun je beter een zonnescherm op het dak van de veranda laten monteren. In dat geval worden de zonnestralen tegengehouden door het scherm voordat ze het glas bereiken. Wat het klimaat binnenshuis dan weer ten goede komt.

veranda zonnescherm

Een zonnescherm voor een veranda kopen

De prijs van een zonnescherm voor een veranda is afhankelijk van meerdere factoren. Eén daarvan is de oppervlakte van het doek. Immers, des te groter de oppervlakte van de veranda, des te hoger de prijs van het zonnescherm uitvalt.
Ook de kwaliteit van het doek en de bediening (elektrisch of handmatig) zijn van invloed op de prijs.

Door al deze factoren is het lastig om exacte prijzen te noemen voor een zonnescherm in een terrasoverkapping of veranda. We kunnen daarom alleen een inschatting van de kosten geven. Het gaat hier dan ook om richtprijzen en deze zijn inclusief btw en exclusief plaatsing. De actuele prijzen kunnen anders liggen en zijn altijd afhankelijk van de situatie ter plekke.
Wil je toch graag een exacte prijs ontvangen? Aarzel dan niet om een gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen via deze pagina.

Wat kost een zonnescherm voor een veranda?

Je hebt al een zonnescherm voor een veranda voor 500 euro.
Je hebt dan een (harmonica) doek die onder het dak van je veranda komt te hangen. Het stelt allemaal niet veel voor, maar je bent wel beschermd tegen de zon.
De elektrisch bedienbare zonneschermen beginnen in prijs tussen de 1200 en 1500 euro. Je koopt dan een zonnescherm met een behoorlijke afmeting (uitval van vijf meter), elektrisch bedienbaar en doek van goede kwaliteit.

Wil je een luxueuzer scherm? Bijvoorbeeld een zonnescherm met een doek van zeer goede kwaliteit, een afstandsbediening en een zonne- en windsensor? Dan beginnen de prijzen bij 2000 euro en kunnen oplopen tot 5000 euro en meer.

Voor het plaatsen van een zonnescherm ben je ongeveer 75 euro kwijt aan verplaatsingskosten en inmeten en vervolgens ongeveer 200 euro voor de montage. Exacte prijzen ontvangen? Vraag hulp aan een erkende vakman!

terrasoverkapping zonnescherm

Zelf plaatsen of laten doen?

Als je een zonnescherm in je veranda wilt monteren, kun je dit het beste overlaten aan een vakman. Het is namelijk nogal een precies karweitje. Daarnaast moet je altijd met meerdere personen zijn om het doek te monteren en als je een uitgebreid type zonnescherm hebt (bijvoorbeeld met elektrische bediening) dan moet je zeker wel enige vakkennis hiervan bezitten. Daarom kun je het plaatsen van een zonnescherm beter overlaten aan de vakman. Hij bezit de juiste kennis en ervaring en bij eventuele gebreken kun je altijd op hem terugvallen. Bovendien krijg je dan ook garantie op de montage.

Laat meerdere offertes maken

Er zijn verschillende aanbieders van een zonnescherm in een veranda of terrasoverkapping. Daarom kun je het beste een offerte laten maken door meerdere (bij voorkeur drie) leveranciers. Het vergelijken van offertes loont en je kunt dan ook al snel een flink bedrag besparen. Het is trouwens verstandig om niet direct voor de goedkoopste aanbieder te gaan, maar goed naar de verhouding tussen prijs en het aangebodene te kijken. Een offerte is vrijwel altijd gratis en je hebt geen aankoopverplichting.

zonwering veranda