Schaduwdoek: een goedkoop alternatief voor een terrasoverkapping

schaduwdoek

Je kunt ze niet genoeg hebben: lekkere warme dagen waarop de zon uitbundig schijnt. Echter, op hete zomerdagen wil je toch ook graag wel een beetje schaduw hebben. Je zou er voor kunnen kiezen om een mooie terrasoverkapping te (laten) plaatsen. Een snelle, handige en goedkope oplossing is echter een schaduwdoek. Schaduwdoeken zijn er in alle soorten, maten en prijzen. Ze zijn overal te koop en ook eenvoudig online te bestellen. Andere benamingen voor schaduwdoek zijn: zonnedoek en zonnezeil.

Schaduwdoek voordelig aankopen? Online vanaf €16,99!

Wat is een schaduwdoek?

Zoals de naam al zegt, is een schaduwdoek, zonnedoek of zonnezeil niets anders dan een doek dat schaduw brengt. De overbekende parasol wordt het meest gebruikt om schaduw te creëren op het terras of in de tuin, maar zo langzamerhand begint het schaduwdoek deze aardig te verdringen. Een schaduwdoek bevestig je eenvoudig aan de gevel en/ of aan staanders. Schaduwdoeken zijn er in verschillende vormen, bijvoorbeeld in de vorm van een rechthoek, driehoek, vierkant of een trapezevorm.

Webshops met schaduwdoeken

Kijk voor een groot aanbod en mooie prijzen eens naar volgende webshops:

Waterdoorlatend of waterdicht doek?

De meeste schaduwdoeken zijn waterdoorlatend en gemaakt van een kunststof genaamd polyethyleen. Dit materiaal neemt nauwelijks water op, waardoor je geen last krijgt van rotting of schimmelvorming. Deze kunststof is licht van gewicht, ijzersterk en scheurt daardoor bijna niet. Waterdichte schaduwdoeken zijn meestal gemaakt van polyester en voorzien van een coating. Deze coating zorgt ervoor dat het water van het doek afglijdt. Het is dan ook van belang dat een schaduwdoek altijd schuin gespannen wordt, zodat het (regen)water van het doek af kan glijden. Anders ontstaat er een waterzak en komt het doek naar beneden vallen, of nog erger, kan het scheuren.

schaduwdoek zonnescherm

Voor- en nadelen van schaduwdoeken

Het voordeel van waterdoorlatend doek is dat het stevig en licht is. Omdat het water en wind doorlaat is een waterdoorlatend doek snel weer droog na een regenbui en heb je weinig kans op schimmel. Ook laat een waterdoorlatend doek zich makkelijk reinigen. Het nadeel van een waterdoorlatend doek is dat je er niet onder kunt blijven zitten als het echt stevig regent.
Dat is dan ook meteen het voordeel van een waterdicht schaduwdoek. Het nadeel van waterdichte schaduwdoeken is dat ze ook geen wind doorlaten. Ze vangen dus meer wind en daardoor wordt het doek meer belast. Vooral op winderige plaatsen (aan zee, een hoog dakterras) is een waterdicht schaduwdoek niet aan te raden.

Het allergrootste voordeel is echter dat ze spotgoedkoop zijn. Online kan je al uitvoeringen kopen vanaf €16,99. Een koopje!

Hoe wordt de kwaliteit bepaald?

De kwaliteit van het schaduwdoek, zonnezeil of zonnetent wordt vooral bepaald door de manier waarop het gemaakt is. Zijn de naden bijvoorbeeld enkel, dubbel of zelfs driedubbel gestikt en welk garen is er gebruikt? Wordt er een zeiloog gebruikt voor bevestiging of een nylonband? Tevens is de dikte van het doek van belang. Hoe dikker het doek, hoe beter de kwaliteit. De dikte van een schaduwdoek wordt aangegeven in gram per vierkante meter (gr/m2). Bij een waterdoorlatend doek kun je bij een dikte vanaf tweehonderd gr/m2 spreken van goede kwaliteit. Bij een waterdicht doek heb je goede kwaliteit vanaf 160 gr/m2.

Welke bescherming biedt een schaduwdoek?

Schaduwdoeken, zonnezeilen of zonnetenten bieden bescherming tegen de uv- stralen. Ook de kleur speelt hierin een rol. Hoe donkerder de kleur van het doek is, hoe beter de schaduwwerking. In de regel biedt een waterdoorlatend doek 90 tot 95 procent bescherming tegen uv- straling. Bij een waterdicht doek is dit iets minder, namelijk 85 procent. Bij een goede kwaliteit schaduwdoek mag je ervan uitgaan dat na enkele jaren gebruik deze bescherming nog steeds even hoog is. Een waterdoorlatend doek zorgt eveneens voor een aangename en verkoelende luchtcirculatie onder het doek. Hierdoor zit je bij deze soort doeken nog net even koeler.

zonnezeil schaduwdoek

Vast of verschuifbaar schaduwdoek?

In principe zijn er twee verschillende soorten schaduwdoek, zonnetent of zonnezeil: vast en harmonica.

Het vaste schuifdoek is de meest bekende soort. Dit schaduwdoek wordt vastgeknoopt aan palen en/of aan de gevel en blijft daar hangen. In de wintermaanden moet het doek opgeborgen worden.
Het uitschuifbare of harmonica schuifdoek kan naar believen open geschoven worden. Wil je maar een beetje schaduw? Dan schuif je het harmonicadoek bijvoorbeeld half open. Een verschuifbaar doek schuift over roestvrijstalen draden die gespannen zijn tussen bevestigingspunten. Het voordeel van het harmonicadoek is dat je het ’s winters gewoon (ingeschoven) kunt laten hangen.

Welke vormen schaduwdoek zijn er?

De meest voorkomende vormen van vast schaduwdoek, zonnezeil of zonnetent zijn rechthoekig (vierkant) of driehoekig. Harmonicadoek is altijd rechthoekig van vorm. Met een rechthoekig schaduwdoek kun je meer schaduwoppervlak creëren. Daarbij komt dat er geen hoeken wegvallen: de oppervlakte wordt ook volledig benut als schaduwdoek. Een driehoekig schaduwdoek is makkelijker te monteren dan een rechthoekig doek. Door zijn vorm kan een driehoekig schaduwdoek ook gebruikt worden om privacy te scheppen in plaats van uitsluitend als zonnewering te dienen. Een vorm die je ook nog wel eens ziet, is de trapeze. Deze vorm schaduwdoek heeft min of meer dezelfde voor- en nadelen als een driehoekig schaduwdoek.

Hoe bevestig je een schaduwdoek?

Een vast schaduwdoek, zonnetent of zonnezeil is niet “eventjes” weg te halen en moet voor langere tijd blijven hangen (meestal van april tot en met september). Het is dan ook van groot belang dat een schaduwdoek goed strak gespannen wordt. Als het schaduwdoek niet goed strak gespannen is, gaat het klapperen door de wind. In dat geval komt er teveel spanning op de bevestigingspunten te staan en kan het doek scheuren. Om het doek goed strak te krijgen kun je eventueel een spanmoer gebruiken. Ook dien je altijd een hellingshoek van tenminste dertig graden aan te houden, zodat het regenwater van het zeil af kan lopen.

schaduwdoek zonnescherm alternatief terrasoverkapping

Het schoonmaken van een schaduwdoek

De meeste schaduwdoeken zijn eenvoudig te reinigen met (lauw) water en een spons of zachte borstel. Bij hardnekkige vlekken kun je eventueel zachte zeep gebruiken. Er zijn trouwens ook speciale reinigingsmiddelen in de handel waarmee je het doek kunt reinigen. Gebruik nooit andere schoonmaakmiddelen of chemicaliën. Deze tasten het doek aan, waardoor het waterafstotend vermogen behoorlijk zal verminderen. Ook wordt het doek daardoor juist weer sneller vuil. Stop een schaduwdoek ook nooit in de wasmachine en zorg er altijd voor dat het schaduwdoek helemaal droog is, voordat je het op gaat bergen.

De prijs van schaduwdoek

De prijs van een schaduwdoek, zonnetent of zonnezeil wordt voornamelijk bepaald door de afmetingen en de kwaliteit. Hoe groter het schaduwdoek is, hoe duurder hij wordt en voor kwaliteit moet ook betaald worden.
De prijzen variëren sterk, maar over het algemeen zijn ze heel goedkoop. Online kan je tegenwoordig al budget schaduwdoeken kopen vanaf €16,99.
Wil je een grotere of kwalitatievere zonwering? Dan is dat al mogelijk vanaf €80 per schaduwdoek.

Kijk eens naar onze webshop voor alle mogelijkheden.

Wat kost een schaduwdoek?

De prijs voor een vast waterdoorlatend doek varieert van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s. Driehoekige doeken zijn in de regel goedkoper dan rechthoekige.
Voor een standaard schaduwdoek, met een grootte van vijfhonderd centimeter, betaal je vijftig tot honderd euro. Als je meer oppervlak en betere kwaliteit wilt, loopt de prijs al snel op tot enkele honderden euro’s.

Als je kiest voor een harmonicadoek beginnen de prijzen bij 350 euro. Naar gelang de kwaliteit en de grootte kan dit oplopen tot ongeveer duizend euro.

De prijzen voor een waterdicht schaduwdoek liggen niet veel hoger dan die van waterdoorlatende doeken. Zeker voor de standaarddoeken liggen de prijzen wel ongeveer gelijk.
De beste manier om een (goedkoop) schaduwdoek te vinden, is door dat online aan te schaffen en zelf te installeren. Het is helemaal niet moeilijk en je bespaart er veel geld mee omdat je geen vakman moet inschakelen.

Het is natuurlijk ook mogelijk om een doek op maat te laten maken. In dat geval ben je zeker duurder uit, maar bepaal je zelf precies wat je wilt.
Helaas leveren wij zelf geen schaduwdoeken.

Online schaduwdoek kopen

Kwalitatief, maar toch goedkoop? Tegenwoordig kan je ook schaduwdoeken of zonnezeilen online kopen.
Bij onze online webshop kan dat al vanaf €16,99 voor een kwalitatief zonnezeil van 3,6 meter.

Benieuwd geworden naar alle mogelijkheden? Check dan onze webshop via deze link.

zonnescherm doek schaduwdoek