Elektrisch zonnescherm

elektrisch zonneschermWanneer de zon op je ramen brandt, wil je natuurlijk genieten van een lekker koel huis. Ook wil je vanzelfsprekend lekker genieten in de schaduw op je terras. Als je een elektrisch zonnescherm koopt, is dit allemaal mogelijk. In dit artikel kom je veel te weten over elektrische zonwering: de prijzen, de mogelijkheden, de voor- en de nadelen en welke soorten er zijn.

Soorten zonneschermen

Je hebt de knoop doorgehakt en hebt besloten een zonnescherm aan te schaffen. Nu is het nog de vraag voor welk soort zonnescherm je kiest. Je hebt de keuze uit twee mogelijkheden:

Waar je keuze op valt, ligt aan je persoonlijke wensen. We lichten beide soorten zonneschermen toe.

elektrisch zonnescherm installeren

Het uitvalscherm

Vrijwel iedereen is bekend met het uitvalscherm en dit type zonnescherm wordt dan ook veel verkocht. Een uitvalscherm monteer je boven het raamkozijn aan de gevel. Een uitvalscherm heeft twee vaste armen. Zodra het scherm uitgerold wordt, gaan de twee armen omlaag. Je kunt uitvalschermen in veel verschillende breedtes krijgen, waardoor ze geschikt zijn voor vrijwel ieder raam. Je kunt uitvalschermen niet gebruiken als terrasoverkapping. In dat geval kun je beter kiezen voor een knikarmscherm.

Het knikarmscherm

Het voordeel van een knikarmscherm, in vergelijking met een uitvalscherm, is dat je er vrij onderdoor kunt bewegen en je dus geen rekening hoeft te houden met de twee zijarmen. Een knikarmscherm is eveneens aan de gevel gemonteerd, maar rolt horizontaal uit: de twee armen gaan recht vooruit. Een knikarmscherm houdt je huis koel, maar is vooral geschikt als terrasoverkapping. Ook knikarmschermen zijn beschikbaar in verschillende breedtes. Hoe groot je terras ook is, met een knikarmscherm heb je altijd voldoende schaduw.

Wat is een elektrisch zonnescherm?

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt voor het type zonnescherm wordt het tijd om na te denken over de bediening hiervan. Dit kan zowel een handmatige als een elektrische bediening zijn. Kiezen voor een elektrische zonwering betekent dat je veel gemak en gebruikscomfort hebt. Met een druk op de knop laat je het scherm dalen of stijgen. Wat betreft de elektrische zonwering zijn er vier bedieningsmogelijkheden. Deze zetten we even op een rijtje:

Elektrisch zonnescherm met een schakelaar

Een elektrisch zonnescherm is voorzien van een motor met een aandrijfas. Deze motor zorgt ervoor dat de elektrische zonwering naar boven en naar beneden gaat. De bediening van deze motor doe je met een schakelaar die aan de wand is gemonteerd.

Elektrisch zonnescherm met afstandsbediening

Een elektrisch zonnescherm bedienen met een schakelaar heeft als nadeel dat je altijd op een vaste plek de elektrische zonwering moet bedienen. Wil je het elektrisch zonnescherm vanaf een willekeurige plek bedienen dan heb je meer aan een elektrische zonwering met afstandsbediening. Wil je iets meer of juist iets minder zon? Vanuit je tuinstoel bedien je het elektrisch zonnescherm simpel met de afstandsbediening. Het is zelfs mogelijk om meerdere elektrische zonneschermen te bedienen met dezelfde afstandsbediening.

Elektrisch zonnescherm met een zon- en windsensor

Wil je helemaal geen omkijken hebben naar de bediening van je elektrische zonwering? Neem dan een elektrisch zonnescherm met een zon- en windsensor. Het elektrisch zonnescherm met een zon- en windautomaat is voorzien van een sensor. Deze sensor reageert op de zon en op de wind. Als de zon volop schijnt, rolt het elektrisch zonnescherm uit en andersom gaat de elektrische zonwering ook weer omhoog. Ook als plotseling de wind opsteekt, gaat de elektrische zonwering omhoog. Dit om te voorkomen dat er schade aan het elektrisch zonnescherm wordt toegebracht door de wind.

Elektrisch zonnescherm bedienen met je smartphone

Met een speciale app kun je de elektrische zonwering ook bedienen met je smartphone. Je hebt hiervoor wel een router nodig (die de fabrikant erbij levert). Het grote voordeel van een elektrisch zonnescherm bedienen met een smartphone is dat je dit op iedere plek ter wereld kan doen, zolang je maar een internetverbinding hebt (wifi of mobiel internet). Zo kun je bijvoorbeeld vanaf je vakantieadres de elektrische zonwering nog even naar boven of naar beneden doen. Daarnaast kun je met een smartphone ook vaste tijden instellen wanneer het elektrisch zonnescherm naar beneden en naar boven moet.

elektrische zonneschermen bedienen

Voordelen van een elektrisch zonnescherm

Een elektrisch zonnescherm heeft veel voordelen. Al deze voordelen zetten we even op een rijtje:

 • Met een elektrische zonwering heb je een groot stuk extra comfort en gebruiksgemak in vergelijking met een zonnescherm dat je met de hand bedient.
 • Een zwaarder elektrische zonnescherm gaat langer mee dan een dergelijk zonnescherm dat je met de hand bedient. Als handmatig het zonnescherm ophaalt, gaat dit aan het eind heel moeilijk. Een elektrische zonwering rolt het doek gelijkmatig op en sluit het goed af.
 • Als je een elektrisch zonnescherm neemt met zon- en windautomaat heb je veel minder kans op beschadigingen, omdat het doek automatisch in- en uitrolt.
 • Meerdere elektrische zonneschermen bedienen met een afstandsbediening bespaart je veel tijd en moeite.
 • Het is mogelijk om je bestaande handmatig bedienbare zonwering om te laten bouwen tot een elektrisch bedienbaar zonnescherm.

Nadelen van een elektrisch zonnescherm

Waar voordelen zijn, zijn meestal ook nadelen. Ook een elektrische zonwering heeft nadelen. We zetten ook de nadelen even op een rijtje:

 • Een elektrische zonwering is duurder in aanschaf dan een zonnescherm dat je handmatig bedient.
 • Met een elektrische zonwering heb je te maken met techniek. Als de motor stuk gaat, zit je aan (hoge) reparatiekosten vast.

Welke factoren zijn van invloed op de prijzen van een elektrisch zonnescherm?

Om prijzen goed te kunnen vergelijken, is het verstandig om goed te kijken naar de factoren die van invloed zijn op de prijzen van een elektrisch zonnescherm. We noemen de belangrijkste:

 • De afmetingen van de elektrische zonwering: hoe groter de afmetingen, hoe duurder de elektrische zonwering wordt.
 • Het soort elektrische zonwering: een uitvalscherm is goedkoper dan een knikarmscherm. Daarom geven we per type scherm de aparte prijzen
 • Het doek waar de elektrische zonwering van gemaakt is: er bestaan diverse soorten doek in verschillende prijsklassen.
 • Welke vorm van bediening je neemt bij de elektrische zonwering: bediening met een schakelaar is bijvoorbeeld goedkoper dan bediening door een zon- en windautomaat.

elektrisch zonnescherm automatisch

Prijzen van een elektrisch zonnescherm: het uitvalscherm

De prijs van een uitvalscherm ligt tussen de tweehonderd en duizend euro. Je hebt dan een uitvalscherm met een doek van gemiddeld tot goede kwaliteit. De breedte van dit doek varieert van een tot vier meter (vier meter is de maximale breedte). Wat betreft de elektrische bediening liggen de prijzen als volgt:

 • Bediening door een schakelaar: € 150 tot € 200
 • Bediening met afstandsbediening of smartphone: € 250 tot € 300
 • Zon- en windautomaat: € 200 tot € 300 (meerprijs bovenop de elektrische bediening).

Prijzen van een elektrisch zonnescherm: knikarmscherm

De prijs van een knikarmscherm ligt tussen de zevenhonderd en vijftienhonderd euro. Je hebt dan een uitvalscherm met een doek van gemiddeld tot goede kwaliteit. De breedte van dit doek varieert van vier tot vijf meter (knikarmschermen worden voornamelijk in grote maten geleverd, omdat ze meestal als terrasoverkapping dienstdoen). De prijzen van de elektrische bediening liggen ongeveer even hoog als die gegeven zijn bij de prijzen van de elektrische bediening van het uitvalscherm. Alle prijzen zijn inclusief btw en exclusief montage. We benadrukken dat de hier genoemde prijzen richtprijzen zijn. De actuele prijzen kunnen anders liggen.

De montage van het elektrisch zonnescherm

Als je zeker weet welke elektrische zonwering je wilt, moet er nog een ding gebeuren voordat je ervan kunt genieten: het zonnescherm moet nog geplaatst worden. Als je de kosten laag wilt houden, kun je het beste de elektrische zonwering zelf plaatsen. Toch is die niet aan te raden. Ook voor een ervaren doe-het-zelver is het monteren van een elektrische zonwering geen eenvoudige klus. Een elektrisch zonnescherm is groot en zwaar en als deze niet goed geplaatst wordt, loop je het risico op een scheef geplaatst zonnescherm. Ook moet de motor van de elektrische zonwering goed afgesteld zijn. Neem daarom geen risico en laat de elektrisch zonwering plaatsen door een echte vakman. Voor de montage van de elektrische zonwering betaal je gemiddeld twee tot driehonderd euro (afhankelijk van het type zonnescherm, de grootte en de bediening). Daarnaast kun je bij eventuele fouten altijd terugvallen op de garantie.

elektrisch uitvalscherm